Wat is het Myler bit systeem?

Myler is meer dan alleen een bit! Het is een geheel nieuwe manier om te begrijpen hoe het bit werkt in de mond van het paard. Ron, Dale en Bob Myler ( 3 broers uit Amerika) zijn ruiters die een theorie van tongverlichting en tongdruk ontwikkelden door hun eigen paarden te trainen. Hun unieke mondstukken en innovatieve bakstukken geven de ruiter een uitstekende eenvoudige communicatie met het paard en laten het paard ontspannen!

Myler bitten zijn ontworpen volgens een specifiek systeem, waarbij het paard centraal staat en waar de anatomische vorm van de paardenmond de basis vormt. Dit heeft geleid tot een ontwerp van een gewelfd en gebogen mondstuk dat het paard een comfortabele vrijheid geeft voor zijn tong en hierdoor speeksel vorming stimuleert. Bovendien biedt het Myler-systeem de mogelijkheid om naast de keuze van een mondstuk dat correct en passend is voor het paard ook passende bitringen uit te zoeken, al naar gelang de behoefte aan controle of de discipline waarvoor men het paard gebruikt.

Volgens de bedenkers van het Myler systeem: “De bitring is voor de rijder… het mondstuk is voor het paard.

De filosofie van het Myler-systeem is dat veel vormen van verzet bij een paard toe te schrijven zijn aan het proberen te ontkomen aan druk op de tong. Paarden “praten” door middel van verzet! Lichte druk op de tong heeft men nodig om een paard af te richten. Maar het bit mag niet knijpen of pijn veroorzaken en zeker niet verwonden. Het allerbelangrijkste is dat het paard beloond wordt zodra het nageeft op de druk van het bit. De druk op het bit blijft uiterst licht zolang het paard blijft nageven en neemt toe als het paard daarmee stopt. Het Myler-systeem spreekt van een ‘comfortzone’ (geriefelijke zone). Hiermee wordt bedoeld dat het paard zijn hoofd in de juiste houding heeft waarbij het loslaat in het nekgewricht. Het paard zal zich in deze houding op zijn gemak voelen, laat de kaken ontspannen los en wordt niet belemmerd in het kauwen en speekselvorming.

Eén van de communicatiemiddelen/hulpmiddelen om paard te rijden is een bit. Een bit is een verlengstuk van de ruiterhand om voorzichtig zeggenschap over het paard te hebben tijdens zijn werk of het een buitenritje is of een Grand Prix oefening. Het bit kan een paard niet africhten. Een mooie africhting heeft tijd nodig, geduld en herhaling. En de juiste hulpmiddelen om te vertellen wat u van het paard wilt. Handen, benen, zit, stem en een goed harnachement. Met dit alles kunt u communiceren en scholen. HET BIT IS SLECHTS EEN HULPMIDDEL IN DE AFRICHTING.

Unieke eigenschappen Myler bit

1. Tongvrijheid: laat toe dat het paard ongehinderd kan slikken en zet het paard aan te ontspannen. Veel traditionele bitten liggen plat op de tong wat het slikken beperkt en vaak tot verzet leidt.
2. RVS bitringen en mondstuk met inlegs van diverse metalen. Dit bevordert speekselvorming in de wang maar smaakloos op de tong.
3. Diverse naar voren gebogen anatomische U-vormige mondstukken met tongpoort voor tongvrijheid. Beperkte druk, leert het paard te ontspannen aan de teugel en in zijn ‘comfort zone’ te blijven. Met teugeldruk drukt het mondstuk op de lagen en de tong. Wanneer het paard aan de teugel loopt is er geen druk en zo leert het paard in deze drukvrije positie te blijven.
4. Sleuven in de bitring. Geeft onmiddellijk resultaat. De meeste traditionele bitten bieden enkel achterwaartse druk. Met sleuven is er ook neerwaartse druk. Wat resulteert in directe reactie. 
5. Eénzijdige onafhankelijk zijdelings bewegen: het is mogelijk slechts 1 zijde van het mondstuk te bewegen door het unieke gepatenteerde naafbus draaisysteem.  Dit is eenvoudig, eerlijk en duidelijk voor het paard. “Rechts is rechts en links is links”. Dit is niet mogelijk met traditionele bitten wat kan leiden tot misverstanden en verzet.

 

Myler Bit, het geheim zit in het systeem

Verzet het paard zich op zijn huidige bit? Een paard in verzet kan nooit ontspannen aan de teugel lopen. Herkent u één van de volgende punten van verzet?

♦ achter de teugel lopen
♦ tegen de hand komen
♦ tong over het bit, tongproblemen, tong oprollen of tong opzij eruit
♦ door de hand heen lopen
♦ over de schouder wegvallen
♦ op de voorhand komen
♦ een overactieve mond hebben

Als u één van de hierboven genoemde tekenen van verzet ziet, is uw paard niet ontspannen en komen de hulpen niet zo effectief door als u zou willen. Myler bitten zijn ontworpen als een vriendelijk zacht gebruikerssysteem om het juiste bit bij uw paard te zoeken. Immers iedere combinatie van paard en ruiter heeft zijn eigen speciale vereisten en vraagt daardoor om het juiste bit. Om het juiste bit bij uw paard uit te zoeken is het van belang om rekening te houden met een aantal factoren o.a.  de mond van het paard, bouw van het paard, de africhtingsfase, leeftijd, ras van het paard, sportdiscipline en wat gaat er goed en wat wilt u verbeteren.

Verschillende Levels.


Myler bitten Level 1 zijn super geschikt voor het jonge paard. Het paard leert de basisgangen, overgangen en gehoorzaamheid. Het paard begint al met nageven en het opzoeken van de ruiterhand. De ruiter moet een prettig bit gebruiken zodat het paard al snel de gegeven aanwijzingen kan begrijpen. Juist in dit eerste stadium is een bit nog belangrijker dan in een latere periode van africhting. Het bit moet zo in de mond liggen dat het de minste schade kan berokkenen. De tong is een stevige spier die ook prima signalen kan opvangen en lichte druk kan verdragen. Een bit dat grotendeels inwerkt op de lagen kan de ongetrainde mond erg snel beschadigen, omdat de lagen bedekt zijn met een dunne laag tandvlees over het bot. Ook geadviseerd voor paarden met een hangend rooster, laag gehemelte, beschadigde lagen, verzet met het hoofd naar boven, kapotte mondhoeken of een kleine volle mond. De anatomische U-vormige mondstukken bij de Myler bitten Level 1 geven gelijke druk op lagen en tong. Verkrijgbaar in 2 diktes. De 12 mm dik MB 02 en de MB 13 van 14 mm dik.


De Myler bitten Level 2 mondstukken zijn geschikt voor een breed scala van paarden. Het paard geeft na en blijft nageeflijk met een licht teugelcontact. De mondstukken van Level 2 zijn bedoeld voor paarden die op eigen benen lopen, zonder dat ze steeds de hand van de ruiter zoeken om op te leunen. Het paard is al sterker in zijn spieropbouw en kan langere periodes van training aan, waarbij het zijn aandacht bij het werk kan houden en de hulpen laat doorkomen. Het mondstuk geeft minder druk op de tong en het tongbeen door de kleine brede tongboog van 5 mm. hoog. Minder neerwaartse druk op de tong is comfortabel voor het paard. Het stimuleert een paard om te slikken en dit geeft weer ontspanning in nek en kaak. Verkrijgbaar in 2 diktes. De MB 04 van 12 mm dik en de MB 14 van 14 mm dik.


De Myler bit Level 3 mondstukken hebben een grote brede tongboog en zijn daardoor niet geschikt voor elk type mond. Het werkt meer in op de mondhoeken en lagen van het paard en gebruikt minder druk op de tong. Dit werkt fijn voor paarden die in verzet komen zodra er druk op de tong komt. Zoals de tong over het bit, blauwe tong drukken, tong ernaast, tong eruit, tong oprollen, gevoelige tong, dikke vlezige tong enz. Maar ook geschikt voor paarden en ruiters die al verder zijn in de africhting. Door middel van dit mondstuk kan er met weinig druk en een zachte hand van de ruiter, zeer gecontroleerd en precies een hulp aan het paard worden gegeven. Door de tongpoort niet geschikt voor paarden met een hangend rooster of een laag gehemelte. Verkrijgbaar in diverse mondstukken. Allemaal 12 mm dik. MB 05, MB 33, MB 15, MB 43, MB 16 en MB 33

Een MYLER BIT KOPEN? Algemene adviezen bij de overgang naar een Myler bit:

  1. Neem de tijd! Weten of een Myler bit werkt kost tijd, geduld, belonen en veel herhalen. Soms laat een paard binnen 20 minuten weten of dit het geschikte Myler bit is, maar vaak moet er tussen de drie en de tien keer met het Myler bit gereden worden om zeker te weten of het Myler bit correct is.
  2. Zorg voor de juiste introductie van het bit. Maak bij de introductie van het MYLER bit gebruik van een passend hoofdstel en een fijne neusriem ( lage neusriem of een gecombineerde neusriem) en bevestig deze losjes!  Als het mogelijk is geen hulpteugels. U krijgt een beter beeld van het Myler bit zonder alle bijzondere optomingen! Het zoeken naar de “comfort zone” lukt moeilijk en minder als er allerlei beperkingen zijn door de vormgeving van het hoofdstel!                                                                                                                                                                

MAATVOERING MYLER BITTEN

Het is wenselijk bij een Myler bit een klein stukje bit aan iedere kant net buiten de lippen te hebben.

Myler bitten liggen een beetje anders dan traditionele bitten omdat ze een opvallende U- curve hebben om meer ruimte voor de tong te bieden. Kies de maat die het dichtst bij de meting ligt van het bestaande traditionele bit.

Niet alle modellen Myler bitten zijn verkrijgbaar in onderstaande maten. In de WEBWINKEL staan de maten per bit vermeld die leverbaar zijn in Nederland.

4 1/2 inch. = 11,43 cm❗️ In Nederland 11,5 cm.
4 3/4 inch. = 12,06 cm❗️ In Nederland 12 cm.
5 inch. = 12,7 cm❗️In Nederland 12,5 cm.
5 1/4 inch. = 13,33 cm❗️In Nederland 13 cm.
5 1/2 inch. = 13,97 cm❗️ In Nederland 13,5 cm. 

Diverse mondstukken van de Level 1 en Level 2 zijn verkrijgbaar in 12 mm en 14 mm dik. De Level 3 mondstukken alleen in 12 mm.

Van welk materiaal worden Myler bitten gemaakt? 

De Engelse Myler bitten worden vervaardigd van roestvrijstaal.  Roestvrijstaal roest niet, is smaakloos, hard en beschadigd daardoor minder snel. De koperen inlegstrips in de uiteinde van de mondstukken bevorderen in de wang de speekselproductie van het paard. Dit is gedaan omdat RVS een droge mond kan geven.

De mondstukken van de Western Myler bitten zijn gemaakt van Sweet Iron. Dit is ook een sterk metaal dat zoet smaakt. Door gebruik gaat het mondstuk langzaam roesten. Dit zorgt voor meer speekselen. Ook in deze mondstukken zijn de inlegstrips verwerkt.